AVI lezen naar een hoger niveau - De leukste boeken per groep en niveau

AVI lezen naar een hoger niveau

AVI lezen op het juiste niveau per groep

Kinderen krijgen op school te maken met AVI niveaus en moeten gaan AVI lezen. Het AVI niveau helpt bij het uitzoeken van boeken op het juiste leesniveau van kinderen. Meer weten over AVI lezen en de leukste boeken per niveau? Scroll dan verder!

AVI lezen op niveau

Wanneer je weet welk AVI niveau een kind kan lezen, kun je boeken uitkiezen die op het niveau, of misschien een niveau hoger liggen dan het huidige AVI niveau. Dit zijn de AVI niveaus per groep:

  • Groep 3: AVI Start – AVI M3 – AVI E3
  • Groep 4: (AVI E3) – AVI M4 – AVI E4
  • Groep 5: (AVI E4) – AVI M5 – AVI E5
  • Groep 6: (AVI E5) – AVI M6 – AVI E6
  • Groep 7: (AVI E6) – AVI M7 – AVI E7
  • Groep 8: (AVI E7) – AVI Plus
AVI lezen op het juiste niveau per groep
AVI lezen op het juiste niveau

De AVI niveaus zijn gekoppeld aan groepen en een kind loopt gemiddeld twee niveaus door per schooljaar. AVI niveaus worden aangeduid met een letter en een cijfer. Er zijn twee mogelijkheden voor letters, de letter M en de letter E. De ‘M’ staat voor midden van het schooljaar’ en de ‘E’ voor ‘eind van het schooljaar’.

AVI niveau testen

Hierboven werd al kort benoemd waarom het belangrijk is om te weten welk AVI niveau een kind heeft. Maar hoe wordt het getest?

Op de basisschool wordt zowel gekeken naar de vaardigheid in begrijpend lezen als in technisch lezen. Bij technisch lezen wordt er gekeken naar hoe kinderen correct en vlot uit kunnen spreken wat ze lezen. Bij begrijpend lezen wordt er juist gekeken naar hoe goed kinderen de tekst begrijpen die ze lezen.

Tweemaal in het schooljaar wordt het AVI niveau getest. Kunnen kinderen uit groep drie goed AVI M3 lezen? Als dit tijdens de test halverwege het schooljaar het geval is, dan gaan ze lezen op het volgende niveau, AVI E3.

AVI werkbladen

Werkbladen kunnen kinderen helpen bij het leren AVI lezen. De werkbladen zijn per niveau gemaakt zodat kinderen op hun eigen niveau kunnen leren lezen. Bekijk hier de werkbladen voor het juiste AVI niveau.

De leukste AVI boeken per groep

Elk AVI niveau heeft ontzettend veel leuke boeken om kinderen met veel plezier te laten lezen. Probeer uit te vinden welke verhalen kinderen leuk vinden om ze makkelijker te laten lezen. Wat ook kan helpen, zelf het goede voorbeeld geven! Ga samen een heerlijk half uurtje lezen, super leuk en leerzaam!

AVI lezen in groep 3

Kinderen in groep 3 beginnen met lezen op het niveau AVI START. Halverwege het schooljaar zou dit naar AVI M3 over moeten gaan, en aan het eind van het jaar wordt getoetst op AVI E3. Bekijk hieronder enkele leuke boeken voor lezen in groep 3!

Alfabet
AVI Start – Alfabet
Lezen is leuk - Ik lees graag
AVI M3 – ik lees graag
Het leven van een Loser 1 - Het leven van een Loser
AVI E3 – Het leven van een loser


AVI lezen in groep 4

Kinderen in groep 4 gaan verder met het AVI niveau van eind vorig jaar, AVI E3. Op de helft van het schooljaar zou dit naar AVI M4 over moeten gaan, en aan het eind van het jaar wordt getoetst op AVI E4. Hieronder vind je enkele leuke boeken voor lezen in groep 4!

AVI M4 - De hut van groep 4
AVI M4 – De hut van groep 4
AVI E4 - Dolfje Weerwolfje - Weerwolvenfeest een perfect boek voor kinderen uit groep 4
AVI E4 – Dolfje Weerwolfje – Weerwolvenfeest


AVI lezen in groep 5

Aan het begin van groep 5 gaan kinderen lezen om halverwege het jaar AVI niveau M5 te halen. Het tweede deel van het jaar gaan ze voor AVI E5.

Wie kent Pluk an de Petteflet niet? Annie M.G. Schmidt heeft hiermee een van de bekendste kinderboeken geschreven, en is een perfect boek voor kinderen die op AVI M5 niveau zitten. Gaat het boek over Pluk je makkelijk af? Probeer dan eens het leuke verhaal over Sam en Julia, op het niveau van E5.

AVI M5 - Pluk van de Petteflet
AVI M5 – Pluk van de Petteflet
AVI E5 - Het Muizenhuis
AVI E5 – Het Muizenhuis


AVI lezen in groep 6

Kinderen in groep 6 beginnen op niveau E5. Halverwege het schooljaar zou dit naar AVI M6 over moeten gaan, en aan het eind van het jaar wordt getoetst op AVI E6.

Het leven van een Loser – Een Hondenleven is een New York Times bestseller en perfect voor kinderen die op of naar niveau M6 gaan. Ben je al een niveau verder? Dan is een ander geweldig boek van Annie M.G. Schmidt aan te raden: Otje. Dit is een perfect boek voor kinderen op niveau E6.

AVI M6 - Het leven van een Loser - Een Hondenleven
AVI M6 – Het leven van een Loser – Een Hondenleven
AVI E6 - Otje
AVI E6 – Otje


AVI lezen in groep 7

Als kinderen aan het eind van groep 6 klaar zijn voor het volgende niveau, gaan ze voor AVI niveau M7 lezen. Ook voor deze groep geldt dat aan het eind van het jaar gelezen wordt voor niveau E7.

Twee ontzettend leuke en spannende boeken voor groep 7 zijn Matilda (niveau M7) van Roald Dahl en Geheimen van het Wilde Woud (niveau E7) van Tonke Dragt.

AVI M7 - Matilda
AVI M7 – Matilda
AVI E7 - Geheimen van het Wilde Woud
AVI E7 – Geheimen van het Wilde Woud


AVI lezen in groep 8

Tot slot is er nog AVI Plus. Hier kunnen kinderen boeken lezen nadat ze de test van AVI E7 goed hebben voltooid. Benieuwd naar de leukste boeken voor AVI Plus? Bekijk het hieronder?

AVI Plus - Dagboek van een Muts
AVI Plus – Dagboek van een Muts
AVI Plus - De kleine Johannes
AVI Plus – De kleine Johannes


Gerelateerde artikelen

Populaire kinderboeken van de jaren 70 en 80
Populaire kinderboeken van de jaren 70 en 80
Populaire kinderboeken van de jaren 90
Populaire kinderboeken van de jaren 90
foto van roald dahl met zijn honden
De kinderboeken van Roald Dahl

Wil je niets missen van de leukste boeken? Volg ons dan op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!