Het leukste kinderboek dat je moet lezen | De GVR van Roald Dahl

De Grote Vriendelijke Reus (GVR) van Roald Dahl

De Grote Vriendelijke Reus

Welk boek van Roald Dahl gaat over een grote vriendelijke reus? Juist! De Grote Vriendelijke Reus. Het is een van de bekendste boeken van de Britse schrijver. Uitgebracht in 1982 en sindsdien zijn er miljoenen exemplaren van het spannende kinderboek over de toonbank gegaan. Hieronder lees je alles over de vriendelijkste reus van de vorige eeuw!


Samenvatting – Het verhaal van de GVR

Reuzen hebben ontzettend goede oren. Op een heldere avond, is er een reus in de rustige straat van een weeshuis in Londen. Deze reus is niet zomaar een reus. Hij probeert zo stil mogelijk te bewegen, maar het is al te laat.

De ontmoeting met de GVR

Sofie is een meisje dat in een weeshuis in Londen woont. Op een avond heeft ze moeite met in slaap vallen omdat het licht van de maan naar binnen schijnt. Kinderen in het weeshuis mogen ’s avonds niet uit hun bed. Maar Sofie heeft zoveel last van het licht, dat ze het raam dicht wil doen. Wanneer ze stiekem uit bed stapt, ziet ze tot plots van schrik een grote reus voor het raam!

De Grote Vriendelijke Reus haalt Sofie uit het weeshuis
De GVR neemt Sofie mee

Reuzen mogen niet gezien worden door mensen, daarom neemt hij mee naar zijn grot in Reuzenland. Sofie is ontzettend bang dat hij haar wat doet maar als snel blijkt dat hij de GVR is, de Grote Vriendelijke Reus. De GVR praat wel raar, want hij heeft taal uit een oud kinderboek geleerd, Oliver Twist.

De grote reus was niet zomaar in Londen een avondwandeling aan het maken. Het is zijn taak om ’s nachts, terwijl kinderen slapen, dromen en nachtmerries te vangen. Deze dromen en nachtmerries worden in kleine potjes bewaard. De nachtmerries blaast hij weer op, en de leuke dromen deelt hij uit met zijn trompet, zodat alle kinderen fijn kunnen slapen.

Het Reuzenvoer

De GVR vertelt Sofie dat reuzen niet elke dag groente, aardappelen en vlees eten. Ze eten mensen! Zo vertelt hij dat het mensenpeuzelende kannibalen zijn. Elke dag proberen ze mensbaksels te eten. Het favoriete maaltje, zijn dan kleine kinderen, want die zijn nog lekker mals.

De Grote Vriendelijke Reus maakt een Snoskommer
De Grote Vriendelijke Reus maakt een snack, de Snoskommer

De Grote Vriendelijke Reus is echter geen mensenpeuzelende kannibaal. Terwijl hij met Sofie praat, eet hij een snoskommer. Dit zijn een soort harige komkommmers. Ze zijn helemaal niet lekker, maar hij wil geen mensen of dieren eten, of andere eten stelen. Terwijl hij een snoskommer eet, vertelt hij Sofie alles over de andere reuzen. Dit terwijl hij geniet van een glas (of beter gezegd, emmer) fropskottel.

De andere negen reuzen

Zoals hierboven al wordt genoemd, zijn de andere reuzen niet zo vriendelijk als de GVR. Ze zijn echter wel zo groot, nog een stuk groter zelfs! Terwijl Sofie en de GVR elkaar leren kennen, komt er plotseling een van de andere reuzen binnen, Bloedbottelaar. Sofie wordt nog net niet ontdekt.

De andere reuzen uit de GVR
De andere reuzen uit de GVR

De GVR en Bloedbottelaar zijn niet de enige reuzen. Hier zijn de namen van de andere reuzen:

 • De Vleeslapeter
 • De Mensenmepper
 • De Vleeshakker
 • De Kinderkauwer
 • De Slagersjongen
 • De Meisjesstamper
 • De Bottenkraker
 • De Schrokschranzer

Een reuzen goed idee

Wanneer de reuzen ’s avonds weer op zoek gaan naar eten, wordt Sofie bang. De reuzen gaan mensen opeten dus Sofie moet iemand waarschuwen! Wie kan beter helpen dan de koningin van Engeland? De GVR is bang dat ze niet geloofd zullen worden…

Sofie komt met het idee de koningin een speciale droom te laten dromen. Ze krijgt alles te weten over de reuzen, de GVR en Sofie zodat ze hun wel moeten geloven! De Grote Vriendelijke Reus maakt de speciale droom klaar, en ze gaan op weg naar Buckingham Palace, waar de koningin woont.

De Grote Vriendelijke Reus in Buckingham Palace, bij de koningin
De GVR bij de koningin in Buckingham Palace

Zo gezegd, zo gedaan. De koningin heeft de droom gedroomd en wordt de volgende ochtend wakker terwijl Sofie in haar kamer staat. Niet alleen gelooft ze Sofie en de GVR omdat ze het gedroomd heeft en ze nu echt zien, ook staat er in de krant dat er verschillende afgekloven botten zijn gevonden bij kostscholen.

De koningin schakelt het leger en de luchtmacht in. Samen zorgen zij ervoor dat de reuzen worden vastgebonden terwijl ze een middagdutje aan het doen zijn. Dat gaat ook maar net goed, als Vleeslapeter bijna wakker wordt! Vervolgens worden de reuzen met helikopters naar een ontzettend grote kuil gebracht. Je denkt misschien dat het niet erger kan… maar ze moeten het de rest van hun tijd in de kuil snoskommers eten.

Het boek van de reus

Nu de reuzen geen gevaar meer vormen, worden Sofie en de GVR beloond door de koningin. Ze krijgen allebei een huis naast Buckingham Palace en de Grote Vriendelijke Reus leert praten, spellen en schrijven. Hij is hier zo goed in, dat hij schrijver wordt.

Het eerste boek dat hij gaat schrijven gaat over Sofie en zichzelf. Over reuzen die mensen op eten. Het boek heet De GVR. Aan het einde van het boek vertelt hij de lezer dat hij dit boek nu uit heeft.


Het boek

Zoals je aan het begin van dit artikel al hebt gelezen, heeft de schrijver Roald Dahl dit boek uitgebracht in 1982. Het boek (The Big Friendly Giant, BFG in het Engels) is vertaald in meer dan veertien talen, en heeft verscheidene prijzen gewonnen.

Het verhaal refereert ook naar een aantal andere boeken van Roald Dahl. Zo kwam de GVR ook voor in Daantje de wereldkampioen. Verder is de laatste regel, waar de GVR over zichzelf schrijft nagenoeg hetzelfde als in het boek De Reuzenperzik van Roald Dahl.

De aanbevolen leeftijd voor kinderen om de GVR te lezen is 8 – 10 jaar oud. De GVR heeft de AVI niveau AVI M5.

De illustrator van het boek is Quentin Blake. Quentin Blake heeft lang met Roald Dahl samengewerkt aan boeken, omdat zijn illustraties volgens de schrijver precies pasten bij de boeken van Roald.

Ben je benieuwd naar het boek? Het is verkrijgbaar in allerlei formaten. E-book, paperback, hardcover en als luisterboek op CD.

 • Titel: De GVR
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Illustrator: Quentin Blake
 • Aanbevolen leeftijd: 8 – 10 jaar
 • AVI code: AVI M5
Foto van de Grote Vriendelijke Reus film uit 2016

De film

In 2016 heeft niemand minder dan Steven Spielberg een film gemaakt die gebaseerd is op het boek De GVR van Roald Dahl. De film is op2- juli 2016 in première gegaan.

De Engelse cast bestond onder andere uit Mark Rylance die The BFG in heeft gesproken, en Ruby Barnhill die Sofie speelt. De Nederlandse cast was Warre Borgmans voor de GVR en Eva Kolsteren die Sofie haar stem invulde.

Heb je de film nog niet gezien? Neem een kijkje in de trailer hieronder!

De 117 minuten durende film heeft een groot budget van 140 miljoen dollar en heeft uiteindelijk ruim 195 miljoen dollar opgebracht.

Uiteindelijk waren de recensies positief en heeft de GVR op IMDB een score van 6,4/10 gehaald. Op Rotten Tomatoes heeft de film een Tomatoscore van 75% gekregen, en een audience score van 57%.

Op moment van schrijven is de GVR op Netflix te zien. Ook wordt er gewerkt aan een serie op Netflix van de Grote Vriendelijke Reus.


Weetjes

Dat reuzen die mensen eten niet in Bulgarije komen? Ze vinden dat de mensen daar naar zure yoghurt smaken. Wist je ook dat dit een veelgebruikt onderwerp is voor spreekbeurten, werkstukken en boekverslagen?


Gerelateerde artikelen

foto van roald dahl met zijn honden
Roald Dahl – Top 10 boeken
Populaire kinderboeken van de jaren 90
Populairste kinderboeken van de jaren 70 en 80
De cast van Sjakie en de Chocoladefabriek
Sjakie en de Chocoladefabriek

Ben jij benieuwd naar het laatste nieuws over leukste kinderboeken? Zorg dat je niets mist en bekijk onze Facebookpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *