De Zilveren Griffel 2019 - Het Leukste Boek.nl - Prijzen

De Zilveren Griffel 2019

Zilveren-Griffel 2019

Elk jaar worden literatuurprijzen uitgereikt aan schrijvers. Eén van de bekendste prijzen zijn de Griffels. Ken jij de Zilveren Griffel al? Lees snel verder!

De Zilveren Griffel

Sinds 1971 wordt de Zilveren Griffel prijs uitgereikt aan de beste kinderboeken die zijn geschreven in het jaar ervoor. Jaarlijks wordt voorafgaand aan de kinderboekenweek de prijs door het CPNB uitgereikt, samen met de Zilveren Penselen. De prijzen voor de Zilveren Griffel worden in zes categorieën opgedeeld.

De categorieën

  • Tot zes jaar
  • Zes tot negen jaar
  • Negen tot twaalf jaar
  • Twaalf tot vijftien jaar
  • Informatief
  • Poezië

Bekijk hieronder welke boeken per categorie ingedeeld zijn voor de Zilveren Griffel 2019!


Gelauwerden 2019

Zoals je hierboven hebt gelezen, worden elk jaar de beste nieuwe boeken uitgekozen en ingedeeld in in zes categorieën. Bekijk hier welke boeken zijn gekozen per categorie!

Tot zes jaar

Een van de twee boeken in de categorie ‘Tot zes jaar’ is De wolf, de eend en de muis. Een geweldig prentenboekboek door New York Times-bestsellerauteur Mac Barnett. In meer dan dertig talen vertaald en meer dan een miljoen keer verkocht, is dit een must-have voor ieder jong kind!

Het tweede boek in de categorie voor de boekenwormen, is Die eland is van mij van Oliver Jeffers. Het gaat over een eland die van Wilfred is, maar is dat wel zo? Een ontzettend leuk verhaal dat kinderen laat nadenken over wat nou eigenlijk hun eigen spullen zijn.


Zes tot negen jaar

De twee boeken in de categorie ‘Zes tot negen’ zijn Droomopa van Dolf Verroen en Vosje van Edward van de Vendel. Bekijk hier andere boeken op dezelfde AVI niveaus.

Het boek Droomopa is een mooi boek over de jonge Thomas die bij zijn opa en oma logeert. ’s Nachts is de opa van Thomas zomaar in zijn slaap overleden. Opa had altijd dromen, maar Thomas is bang deze te vergeten.

Het tweede boek Vosje gaat over een jonge vos die een plotseling in een kuil valt. Hier krijgt hij een hele lange droom waardoor het vosje zijn hele leven weer over beleeft! Maar hoe komt hij uit de kuil?


Negen tot twaalf

De blauwe vleugels is het boek van Jef Aerts en gaat over de broers Josh en Jadran. Op een dag vinden ze een vogel. De vogel is zijn familie kwijt en kan (nog) niet vliegen. Kunnen de broers het vogeltje helpen?

Het tweede boek in deze categorie is Zeb van Gideon Samson en gaat over een schoolklas, maar niet zomaar een schoolklas! Met juf Cato als lerares, de kinderen uit de klas, en Ariane de Zebra worden elf zeer leuke verhalen verteld!


Twaalf tot vijftien

Samen met zijn vader probeert Henry een nieuw leven te beginnen. Hierdoor is Henry een dagboek begonnen, waar hij van alles inschrijft. Durf jij het aan om mee te lezen? Dat kan in het boek Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen geschreven door Susin Nielsen.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert is het tweede boek in deze categorie. Het vertelt het verhaal van de merkwaardige Bianca. Althans, volgens haar favoriete actrice Billie King.


Informatief

Weet jij hoe het heelal is ontstaan? Of tijdreizen mogelijk is? Wat zwarte gaten zijn of wat donkere materie is? Lees hoe Jan Paul Schutten het uitlegt in zijn boek Het mysterie van niks en oneindig veel snot.

Hoeveel weet jij over de rol van Nederland in de slavenhandel? Lees alles over de slavenhandelaars, de mensen die tot slaaf zijn gemaakt, en de voor- en tegenstanders in dit lelijke deel uit de geschiedenis.


Poëzie

Weet jij wat eenhoevigen zijn? Of wie de kleine kantjil is? Misschien de blauwe gnoe wel? In deze bundel vertelt Bibi Dumon Tak op grappige en interessante wijze een verhaal. Als dat nog niet genoeg is, bekijk dan maar eens snel de prachtige voorkant!

Ovidius is een van de bekendste Romeinse dichters. In de bundel Zo kreeg Midas ezelsoren schrijft Maria van Donkelaar over goden, verliefdheid, jaloezie en nog veel meer!


Andere Zilveren Griffels

Ben jij benieuwd naar de boeken die de Zilveren Griffel 2020 krijgen? Of misschien terug in de tijd naar de Zilveren Griffel 2018? Houdt dan goed dit blog in de gaten!


Kinderboekenweek 2020

Wil jij alles weten over de Kinderboekenweek 2020? Kijk dan snel hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *