Het houden van kippen - Het Leukste Boek.nl

Het houden van kippen

Het kan een ontzettend leuke hobby zijn om kippen te houden. Het zijn leuke dieren, ze tokkelen vrolijk door je tuin en ze doen ook nog eens een bijdrage aan de kost door zo nu en dan een ei af te leveren. Wist je al dat er ongeveer 52 miljard kippen zijn op deze wereld? Kippen houden in je tuin? Lees er hier alles over!

Toch kan het een (net iets te) grote stap zijn om zelf kippen te verzorgen. Heb je genoeg ruimte? Wat voor verzorging hebben ze nodig? Hoeveel kun je er houden? Hieronder lees je er meer over!

Kippen houden in tuin of woonwijk
Kippen houden in tuin of woonwijk

Het kippenhok

Allereerst zullen de kippen ergens veilig moeten kunnen slapen. Er zijn verschillende soorten kippenhokken. Je kunt zelfs kiezen voor een automatische deuropener met een timer! Altijd fijn als je kippen stipt om 6 uur ’s ochtends naar buiten willen… Weet je niet welk kippenhok je moet kopen of bouwen? Kijk dan direct op Bol.com of ga direct zelf aan de slag met deze goedkope kippengids!


Kippen kopen

Het is natuurlijk belangrijk dat je kippen genoeg ruimte hebben om te scharrelen. Maar hoeveel ruimte heeft een kip nou nodig? Biologische kippen hebben in Nederland 4m² weiland per kip nodig. Verder slapen kippen in hun hok, en leggen ze er in de ochtend hun eitje. Hier zijn 6 kippen per vierkante meter het maximale.

Een toom van minstens drie kippen is een mooie groep voor kippen om samen in te leven. Wil je een extra kip later bij de al bestaande toom toevoegen? Zorg er dan voor dat de kip(pen) eerst een dagje in de ren doorbrengen, om te leren waar ze het voer kunnen vinden. Ook is het verstandig om ze eerst apart te houden van de bestaande toom, om de andere kippen te laten wennen aan hun nieuwe vrienden. Kippen hebben namelijk een (voor hun) duidelijke sociale ladder, en zullen op het begin moeten wennen aan de nieuwe leden van de groep.

Er zijn verschillende plekken waar je kippen kunt kopen. Op Marktplaats, boerderijen, en bij hobby-fokkers kun je kippen kopen. Let goed op de omstandigheden waar de kippen zich in bevinden. Oude en vieze hokken duiden waarschijnlijk op een slecht onderhouden hok, en daardoor ook kippen. Verder is het belangrijk dat als je kippen wilt kopen, dat je goed let op hoe de kippen eruit zien. Gedragen ze zich anders dan andere kippen? Staan hun veren overeind of zijn de keukens nog te jong? Koop ze dan niet en zoek verder naar gezondere kippen.

Hoe verzorg ik mijn kippen?

Het is belangrijk je kippen goed te verzorgen. Gelukkig is het makkelijk dan de meeste mensen denken! Het houden van kippen wordt des te leuker wanneer je ziet dat je kippen goed verzorgt en blij rond scharrelen! Hier zijn een aantal punten waar je op moet letten:

  • Kippenhok openen/sluiten
  • Eieren verzamelen
  • Het kippenhok schoon houden
  • Gezondheid van de kippen checken
  • Kippenvoer bijvullen

Het kippenhok openen/sluiten

Zorg er altijd voor dat je kippen lekker buiten rond kunnen scharrelen. Ben je kippen houden in de tuin? Ook dan is het belangrijk om het hok van de kippen goed af te sluiten, zodat ze veilig zijn tegen eventuele roofdieren.

Eieren verzamelen

Ook is het belangrijk dat je de eieren elke ochtend verzamelt en mee neemt. Hierdoor voorkom je dat de eieren stuk getrapt worden, op worden gegeten of een kip erop gaat broeden. Let ook goed op hoe de eieren eruit zien. Zijn de eieren bijvoorbeeld zacht? Dan kan het zijn dat er iets mis is met je kip. Bekijk de kippengids voor meer informatie hierover.

Het kippenhok schoon houden

Kippen zijn gevoelig voor ziektes en andere vervelende zaken zoals parasieten. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat het hok van de kippen goed schoon blijft. Aangeraden wordt dan ook om minstens elke dag het kippenhok schoon te maken van ontlasting. Verder doe je er goed aan om je kippen blij te maken met vers hooi of zaagsel in het hok. Deze taken kun je het best op dagelijkse basis uitvoeren.

Kippenvoer bijvullen

Kippen hebben verschillend voedsel nodig afhankelijk van hun leeftijd. Zo hebben jonge kuikens speciale kruimels nodig met een hoog eiwittengehalte. Dit kunnen ze eten vanaf hun geboorte tot ze ongeveer 5 weken oud zijn. De volgende drie maanden hebben ze groeikorrels nodig. Deze groeikorrels voor jonge kippen zorgt ervoor (zoals de naam al zegt) dat ze flink kunnen groeien. Wanneer de kippen volwassen zijn en eieren doneren aan je voorraad, is het verstandig om legkorrels te voeren. Deze legkorrels bevatten genoeg eiwitten om de kippen te helpen goede eieren te laten leggen.

Er komt een hoop bij kijken wanneer je kippen wilt houden in de tuin, of zelfs in een woonwijk! De informatie hierboven is een mooie start om je opweg te helpen, en hopeljik enthousiast te hebben gemaakt om te beginnen met deze leuke kakelende twee-voeters! Om te zorgen dat je perfect voorbereid bent voor je gaat beginnen, lees dan de goedkope, en complete gids over alles wat je moet weten!

Dier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *