Het Leukste Boek
Interessante feiten over de uitgeverijsector

Interessante feiten over de uitgeverijsector

Geplaatst door 14-11-2022 09:32 door Ferry Muts

Uitgeven is tegenwoordig een steeds groeiende, opwindende bedrijfstak waarin alles kan worden gepubliceerd, van boeken en tijdschriften tot websites en geluidsopnamen. Het is een bedrijfstak die geweldige carrièremogelijkheden biedt voor mensen met een passie voor schrijven, bewerken en ontwerpen. Wie de uitgeversbranche ingaat, kan de volgende interessante feiten erover de moeite waard vinden:

  1. Het uitgeven van boeken is het meest winstgevende segment binnen de uitgeversindustrie. In 2017 genereerde de hele uitgeverssector wereldwijd 75 miljard dollar aan inkomsten, waarvan gedrukte boeken 59,1 miljard dollar voor hun rekening namen.

  2. De e-booksector groeit snel, met een geschatte groei van 34% per jaar. Geschat wordt dat in 2020 meer dan 25% van alle boeken e-books zullen zijn, in plaats van de elektronische verkoop die in 2018 goed is voor ruwweg 22% van de boekaankopen.

  3. Wat betreft de belangrijkste consumentenmarkten voor boeken, is de VS onverwacht de grootste consumentenmarkt, goed voor 30% van de wereldwijde marktomzet.

  4. Jaarlijks worden er naar schatting 800.000 boeken in het Engels gepubliceerd.

  5. Van die 800.000 boeken wordt slechts ongeveer 25% traditioneel uitgegeven. Dat betekent dat de meerderheid van de boeken die elk jaar worden gepubliceerd in de categorie zelf uitgeven vallen.

  6. Luisterboeken zijn een van de snelst groeiende segmenten van de uitgeverij-industrie. Naar schatting is de verkoop van luisterboeken sinds 2012 jaarlijks met meer dan 19% gegroeid.

  7. In de Verenigde Staten hebben meer dan 6.000 uitgevers zich geregistreerd bij het ISBN Agentschap.

Als iemand die de uitgeefindustrie wil betreden, zou elk van deze feiten een goede basis moeten bieden - vooral met betrekking tot het feit dat digitaal en self-publishing beide qua betekenis parallel lopen met traditioneel uitgeven. Ongeacht met welk type uitgeverij je bezig bent, het is altijd belangrijk om rekening te houden met de huidige markttrends en hoe de uitgeefindustrie zich voortdurend ontwikkelt.