Het Leukste Boek
Omgaan met leesproblemen en je boeken afmaken

Omgaan met leesproblemen en je boeken afmaken

Geplaatst door 01-04-2022 11:20 door Rianne Wesselink

Wat is een leesproblemen? Een leesdip is een periode waarin een lezer zijn belangstelling en enthousiasme voor het lezen verliest. Het gebeurt soms na een geweldig boek en kan dagen tot maanden duren.

De meeste lezers zullen een vorm van leesdip ervaren, en er zijn zeker veel manieren om ermee om te gaan. Maar soms kan het moeilijk zijn om uit de dip te komen en weer in het leesritme te komen. Daarom volgen hier enkele tips voor degenen die proberen een leesdip te verwerken en de boeken waaraan ze begonnen zijn af te maken.

Het eerste wat je moet doen is een leespauze inlassen. Dit lijkt misschien contra-intuïtief, maar een pauze nemen is eigenlijk een geweldige manier om je hoofd leeg te maken en wat perspectief te krijgen. Het oppakken van een ander boek of het experimenteren met een ander genre kan helpen de eentonigheid te doorbreken en je te helpen weer in de groef van het lezen te komen.

Een andere tip is om een doel te stellen. Of het nu een dagelijkse paginatelling is, een hoofdstuk per dag, of gewoon elke avond een kort verhaal, een doel stellen om van lezen een prioriteit te maken kan je helpen gemotiveerd te blijven en je boek af te maken. Dit kan je ook helpen om stap voor stap vooruitgang te boeken, in plaats van overweldigd te raken.

Tot slot, probeer contact te leggen met andere lezers. Het delen van recensies en aanbevelingen kan inspirerend werken en een geweldige manier zijn om gemotiveerd te blijven. Blogs lezen en deelnemen aan online boekenclubs zijn ook goede manieren om nieuwe boeken te vinden en weer zin te krijgen in lezen.

Leesdipjes kunnen frustrerend zijn en het kan moeilijk zijn om er weer uit te komen. Maar met een beetje geduld en inspanning kun je de inzinking overwinnen en de boeken afmaken waar je aan begonnen bent. Een pauze nemen, een doel stellen, en contact leggen met andere lezers kan je helpen om door die dip heen te komen en weer de gewoonte van het lezen op te pakken.