Het leven, de boeken en prijzen van Roald Dahl - Top 10 kinderboeken

Roald Dahl, het leven, de boeken en de prijzen

foto van roald dahl met zijn honden

Roald Dahl was een Brits schrijver wiens boeken meer dan 250 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan. Kinderen en volwassenen van alle leeftijden hebben zijn bekende boeken zoals De Grote Vriendelijke Reus, Matilda, en Sjakie en de Chocoladefabriek gelezen.

Wist je dat Roald Dahl niet alleen schrijver was, maar onder andere ook een piloot in de Tweede Wereldoorlog?


 1. Het leven van Roald Dahl
 2. De schrijverscarrière
 3. Prijzen
 4. De Roald Dahl week
 5. Het Roald Dahl museum
 6. Weetjes – Wist je dat…

Het leven van Roald Dahl

Roald Dahl is geboren op 13 september 1916 in Zuid-Wales. Zijn voornaam heeft hij te danken aan een nationale held van Noorwegen: Roald Armundsen.

Op vroege leeftijd zijn de zus en de vader van Roald Dahl overleden. Roald’s moeder besloot niet in Noorwegen te blijven wonen. Zo vertrokken ze later naar Engeland waar Roald op verschillende Britse kostscholen werd onderwezen. Op een van deze scholen kregen de leerlingen dozen chocolade van de producent Cadbury om te proeven. Dit was dan ook een inspiratie voor zijn derde kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek.

Roald Dahl als jachtpiloot in de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog was begonnen en Roald meldde zich bij de luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk, de RAF (Royal Air Force). in november 1939 werd hij geaccepteerd voor vliegtraining met zestien anderen in Nairobi. Na zijn training daar, is hij naar Irak gegaan voor verdere vliegtrainingen. Na zes maanden trainen, werd hij goedgekeurd om de zich bij een squadron te voegen en het op te nemen tegen de vijand.

Dit is het jachtvliegtuig waar Roald Dahl piloot van was tijdens de tweede wereldoorlog
Het jachtvliegtuig waar Roald Dahl in vloog – Gloster Gladiator

Tijdens een vlucht in Libië kon Roald de landingsbaan niet meer vinden. Het werd al donker en hij moest een noodlanding maken. Hierbij raakte het onderste deel van zijn vliegtuig een rotsblok waardoor Roald zware verwondingen opliep.

Het duurde tot februari 1941 voordat Roald helemaal was hersteld en weer klaar was voor het jachtvliegen. Tijdens zijn afwezigheid had zijn squadron nieuwe vliegtuigen gekregen. Nu werden Hawker Hurricanes gebruikt om de vijand te verslaan. Op 15 april 1941 heeft hij een Duitse bommenwerper uit de lucht geschoten en een dag later nog een. Na een tijd kreeg hij steeds meer last van hoofdpijn, waardoor hij naar huis werd gestuurd en bij zijn moeder bleef in Buckinghamshire.

Het leven van Roald Dahl in Amerika

Tijdens zijn tijd in Uxbridge, ontmoette hij Majoor Harold Balfour. Onder de indruk van Roald, stuurde Majoor Balfour Roald naar Washington. Dit was de plek waar zijn schrijverscarrière begon.

Foto van Roald Dahl en zijn vrouw Patricia Neal
Foto van Patricia Neal en Roald Dahl

Op 2 juli 1953 trouwde Roald met Patricia Neal in New York City. In hun dertig-jarige huwelijk hebben ze vijf kinderen gekregen:

 • Olivia Twenty – 1955
 • Chantal Sophia “Tessa” – 1957
 • Theo Matthew – 1960
 • Ophelia Magdalena – 1964
 • Lucy Neal – 1965

In 1983 op 66-jarige leeftijd scheidde Roald Dahl van zijn toenmalige vrouw Patricia. Hetzelfde jaar trouwde hij met Felicity Ann d’Abreu Crosland.

Overlijden

Op 23 november 1990 is Roald Dahl op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Hij is begraven tegen over zijn ‘Giphsy House’ vlak bij Londen, waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond.


De schrijverscarrière van Roald Dahl

Zijn verhalen werden door zowel kinderen als volwassenen gelezen en stonden vooral bekend om hun sadistische, en humoristische kant.

Zijn eerste werk dat werd gepubliceerd, was A Piece of Cake. Dit verhaal over zijn oorlogsavonturen werd door The Saturday Evening Post gekocht voor 1.000 Amerikaanse dollars. Dit is gepubliceerd onder de naam Shot Down Over Libya. Tijdens zijn verdere carrière heeft Roald Dahl veel boeken geschreven voor zowel kinderen als volwassenen. Benieuwd of er een boek voor jouw tussen zit? Lees snel verder!

Top 10 meest verkochte kinderboeken van Roald Dahl

Roald Dahl heeft kinderboeken geschreven die tot op de dag van vandaag over de hele wereld worden gelezen. Hieronder is een lijst van de top 10 kinderboeken van Roald Dahl.

 1. Sjakie en de Chocoladefabriek
 2. De Grote Vriendelijke Reus (GVR)
 3. Joris en de Geheimzinnige Toverdrank
 4. Matilda
 5. De Reuzenperzik
 6. De Heksen
 7. De Fantastische meneer Vos
 8. De Reuzenkrokodil
 9. De Griezels
 10. De Giraffe, de peli en ik

De lijst hierboven zijn maar een greep uit de kinderboeken van Roald Dahl. Ken jij elk boek al? Of wil je zien vanaf welke leeftijd je dit kan lezen? Kijk snel verder!

1. Sjakie en de Chocoladefabriek

Het boek Sjakie en de Chocoladefabriek wordt vaak gezien als een van de beste kinderboeken uit de 20e eeuw. Het boek is uitgebracht in 1964. Het is een perfect boek voor kinderen met een leeftijd tussen de 7 en 12 jaar oud.

Het boek Sjakie en de Chocoladefabriek is twee keer verfilmd. Een keer met Gene Wilder in de hoofdrol in 1971 en de tweede keer in 2005 met Johnny Depp in de hoofdrol.

De tweede verfilming zou op Netflix verschijnen. Niet alleen zou de film te zien zijn, ook zou er een hele serie komen over Sjakie en de Chocoladefabriek die op Netflix te zien is.

Dit verhaal gaat over Sjakie, een arm jongetje die met zijn ouders en opa’s en oma’s in een klein huisje woont. Vlakbij het huis van Sjakie, staat een chocoladefabriek. Niet zomaar een fabriek, maar de fabriek van Willie Wonka, waar het beste snoep en chocola gemaakt wordt ter wereld. Maar er werkt al jaren niemand meer in de fabriek. Hoe maken ze dan al dat snoep? Je leest het in Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl! Lees meer…


 • Titel: Sjakie en de Chocoladefabriek
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 7 – 12 jaar
 • Uitgebracht: 1964
 • Illustraties: Ja

2. De Grote Vriendelijke Reus

Roald Dahl heeft met De Grote Vriendelijke Reus (afgekort ook wel De GVR) een enorm populair boek geschreven. Het boek is uitgebracht in 1984 en perfect voor kinderen met een leeftijd van 8 – 10 jaar en een AVI niveau van M5. Dit populaire boek van Roald Dahl heeft in 1984 zelfs een Zilveren Griffel gewonnen!

Net als Sjakie en de Chocoladefabriek is De Grote Vriendelijke Reus al twee keer verfilmd. De laatste verfilming is door Steven Spielberg verfilmd.

De Grote Vriendelijke Reus gaat over Sofie en een grote reus, een hele vriendelijke, grote reus. Maar de vriendelijke reus is niet de enige reus. Er zijn er meer, en die zijn niet zo aardig. Sofie en de Grote Vriendelijke Reus bedenken samen een plan om de slechte reuzen te slim af te zijn. Lees meer…

 • Titel: De Grote Vriendelijke Reus
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 8 – 10 jaar
 • Uitgebracht: 1984
 • AVI-code: AVI M5

3. Joris en de Geheimzinnige Toverdrank

Het boek Joris en de Geheimzinnige Toverdrank is geschreven door Roald Dahl in 1981. Het is geschikt voor kinderen met een leeftijd van 7 tot 12 jaar.

Het verhaal van Joris en de Geheimzinnige Toverdrank gaat over Joris, die zijn gemene oma een lesje wil leren. Om dit te doen maakt hij een toverdrank. Deze toverdrank heeft wel een heel raar effect, en de vader van Joris wil dit nog een keer voor iets anders proberen. Lees meer…

 • Titel: Joris en de Geheimzinnige Toverdrank
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 7 – 12 jaar
 • Uitgebracht: 1984
 • Illustraties: Ja

4. Matilda

Het boek Matilda is geschreven door Roald Dahl en uitgebracht in 1988. Matilda heeft in 1989 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gekregen. Matilda is een boek van Roald Dahl over een hoogbegaafd meisje. Grappig genoeg is de titel van dit boek veelgebruikt in kruiswoordpuzzels.

Dit bekende boek van Dahl is een aantal jaar later verfilmd met actrice Mara Wilson in de hoofdrol. Het is een boek voor kinderen met een leeftijd van 7 tot 12 jaar en heeft een AVI niveau van M7

Het verhaal van Matilda gaat over een het jonge en hoogbegaafde meisje Matilda. Haar ouders geven haar niet veel aandacht, maar kijken vooral televisie. Van haar ouders mag ze ook niet lezen. Op school doet Matilda het erg goed en juf Engel probeert Matilda verder te helpen. Maar daar steekt Bulstronk een stokje voor, althans, dat probeert ze. Lees meer…

 • Titel: Matilda
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 7 – 12 jaar
 • Uitgebracht: 1988
 • AVI code: AVI M7
 • Illustraties: Ja

5. De Reuzenperzik

De Reuzenperzik (vertaald van James and the Giant peach) is een boek van schrijver Roald Dahl en is gepubliceerd in 1961. Ook dit boek is verfilmd. De flim is geproduceerd door Time Burton. Het is een boek voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

Het verhaal van de Reuzenperzik gaat over James. James woont na het overlijden van zijn ouders bij zijn verschrikkelijke tantes Tante Spons en Tante Spijker. Op een dag laat James een toverkorrel vallen waardoor er de volgende dag een reuzenperzik verschijnt. Hierna maakt James van alles mee in zijn reis met de Reuzenperzik! Lees meer…

 • Titel: De Reuzenperzik
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 7 – 12 jaar
 • Uitgebracht: 1961
 • Illustraties: Ja


6. De Heksen

Roald Dahl heeft in 1983 een kinderboek uitgebracht, De Heksen (vertaald: The Witches). Het is een van de vele kinderboeken van Roald Dahl die de hele wereld over is gegaan en door miljoenen kinderen is gelezen. Het boek is aanbevolen voor kinderen met een leeftijd van 8 tot 10 jaar.

Het boek gaat over een jongetje uit Noorwegen. Zijn oma is heksenexpert. Zijn oma vertelt alles over de enge dingen die heksen hebben gedaan. Tijdens een vakantie in Engeland komt het jongetje in een wel heel bizarre situatie. Lees meer…

 • Titel: De Heksen
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 8 – 10 jaar
 • Uitgebracht: 1983
 • Illustraties: Ja


7. De fantastische meneer Vos

In 1970 werd het boek De fantastische meneer Vos (vertaald: Fantastic Mr. Fox). Het boek is de zoveelste hit van schrijver Roald Dahl. Dit is een van de vele boeken van Roald Dahl wat ook erg gewild is als luisterboek. Ook dit boek is op het witte doek verschenen. Bekijk hieronder de trailer van de film! Het boek wordt aanbevolen voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

In het boek De fantastische meneer Vos hebben drie boeren last van meneer Vos. Elke keer steelt deze vos het lekkerste eten bij hun weg. De boeren komen met een slimme list, althans dat denken zij. Lees meer…

 • Titel: De fantastische meneer Vos
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 7 – 12 jaar
 • Uitgebracht: 1983
 • Illustraties: Ja


8. De Reuzenkrokodil

In 1978 verscheen een kort verhaal van Roald Dahl over de Reuzenkrokodil. Dit is het favoriete klassieke voorleesboek voor vele gezinnen. Het opvallende aan dit boek, is dat het een prentenboek is terwijl Roald Dahl meestal echte leesverhalen schreef. De aanbevolen leeftijd voor dit boek is 5 tot 10 jaar

In het boek over De Reuzenkrokodil volgen we twee krokodillen die midden in een oerwoud leven. Een krokodil is groot, en de andere krokodil is klein. De grote krokodil wil graag kinderen opeten. Gaat hem dit lukken? Lees meer…

 • Titel: De Reuzenkroodil
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 5 – 10 jaar
 • Uitgebracht: 1978
 • Illustraties: Ja


9. De Griezels

Het boek De Griezels is is geschreven in 1979 en een jaar later uitgebracht. De Griezels gaat over meneer en mevrouw Griezel. Het boek wordt aanbevolen voor kinderen met een leeftijd van 6 tot 12 jaar.

Dit oude echtpaar is gemeen, stinkend en lelijk. Omdat ze zo gemeen zijn, worden ze elk jaar lelijker. Ze proberen elkaar constant het leven zuur te maken. Ze zijn niet alleen gemeen tegen elkaar, maar ook de dieren in hun tuin. Op een dag vliegt er een rolmopsvogel langs, en die bedenkt iets om meneer en mevrouw Griezel te slim af te zijn. Lees verder…

 • Titel: De Griezels
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 6 – 12 jaar
 • Uitgebracht: 1980
 • Illustraties: Ja


10. De giraffe, de peli en ik

De giraffe, de peli en ik is een grappig en avontuurlijk kinderboek van Roald Dahl. Het is uitgebracht in 1985 en sindsdien zijn er miljoenen exemplaren van verkocht. Het boek is ook beschikbaar als luisterboek. Het leeftijd dat wordt aanbevolen voor dit boek is 5 tot 10 jaar.

Het verhaal van De giraffe, de peli en ik gaat over een jongen, Billy. De grootste droom van Billy was om ooit zijn eigen snoepwinkel te hebben. In de buurt van zijn huis staat een gebouw dat is gerenoveerd en te koop staat. Wanneer Billy de volgende dag langsloopt, ziet hij dat het gebouw gekocht is. Door wie zal het gekocht zijn? Lees meer…

 • Titel: De giraffe, de peli en ik
 • Schrijver: Roald Dahl
 • Aanbevolen leeftijd: 5 – 10 jaar
 • Uitgebracht: 1978
 • Illustraties: Ja


De Short Stories – korte verhalen

In zijn leven heeft Roald Dahl verschillende korte verhalen geschreven. Met de korte verhalen (oftewel short stories) was Roald erg succesvol. De macabere verhalen waren vaak gemixt met donkere humor en plotselinge eindes.

Voor zijn werk aan de korte verhalen heeft Roald drie keer een Edgar Award ontvangen van de Mystery Writers of America. Hij heeft over zijn carrière meer dan zestig korte verhalen geschreven. Bekijk hier alle losse (en goedkope) korte verhalen. Of bekijk de twee complete volumes:

Overige kinderboeken

Roald Dahl heeft nog meer kinderboeken geschreven dan degenen die hierboven genoemd zijn. Hieronder vind je de rest van de kinderboeken:

Welke prijzen heeft Roald Dahl gewonnen?

In zijn lange carrière als schrijver heeft Roald dahl veel boeken geschreven die miljoenen keren over de toonbank zijn gegaan. Dit leverden hem dan ook een mooi aantal prijzen op. Hieronder lees je een lijst met Nederlandse prijzen.


De Zilveren Griffels

Roald Dahl heeft vijf keer de Zilveren Griffel gewonnen.

Prijs van de Nederlandse Kinderjury

Ook heeft hebben zijn boeken een aantal keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Dit is een prijs waarbij de jury bestaat uit kinderen met een leeftijd tussen de 6 en 12 jaar. Dit zijn de drie boeken van Roald Dahl die de Prijs van de Nederlandse Kinderjury hebben gewonnen:

 • 1989 – Matilda (leeftijd van 10 – 12 jaar)
 • 1989 – Matilda (leeftijd van 13 – 16 jaar)
 • 1991 – Ieorg Idur (leeftijd van 6 – 9 jaar)
 • 1993 – De minpins (leeftijd van 6 – 9 jaar)

Vlag en Wimpel

Tot slot heeft hij nog een keer de eervolle vermelding Vlag en Wimpel gekregen. Deze prijs werd ontvangen voor Matilda.


De Roald Dahl week

Elk jaar wordt de geboorte van de bekende Britse schrijver een week lang gevierd. Van 13 tot 20 september staan de boeken van de Roald centraal bij bibliotheken, scholen en boekhandels.

Elk jaar wordt lesmateriaal ontwikkeld wat bestaat uit een werkboekje voor bovenbouw leerlingen van basisscholen, en een online docentenhandleiding.


Het Roald Dahl museum

Speciaal voor Roald Dahl is een museum opgericht in het dorpje waar hij zo lang woonde en boeken schreef. Het Roald Dahl museum en Verhalencentrum is gelegen in Great Missenden, Buckinghamshire.

Voorgevel van het Roald Dahl museum in Great Missenden, Buckinghamshire
Het Roald Dahl museum in Great Missenden

Het is een bijzonder museum voor kinderen met een leeftijd van 6 tot 12 jaar met drie interactieve zalen. In deze zalen wordt je meegenomen in de schooltijd van de schrijver, krijg je zijn originele schrijvershut te zien en word je zelf aan het werk gezet.


Weetjes – Wist je dat…

 • Walt Disney in 1942 al meteen een van zijn eerste werken ‘The Gremlins’ heeft gekocht voor de filmrechten van het verhaal?
 • Veel van zijn boeken geschreven zijn in een klein tuinhuisje in zijn tuin?
 • Veel volwassenen de boeken van Roald Dahl te gruwelijk vinden? Kinderen lijken er minder moeite mee te hebben.
 • In Sliedrecht is er een school naar Roald Dahl vernoemd.

Ken jij nog meer weetjes? Laat het ons weten in een reactie!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Hou dan onze Facebook pagina in de gaten!

Gerelateerde artikelen

Populaire kinderboeken jaren 70 en 80
Populaire kinderboeken van de jaren 70 en 80
populaire kinderboeken jaren 90
Populaire kinderboeken van de jaren 90
Kinderboeken van Mies Bouwman
Kinderboeken van Mies Bouwman